Перспективи застосування технологій BIG DATA в атомній енергетиці України
ARTICLE PDF

Ключові слова

великі дані, атомна електростанція, експлуатація, інформація, бази даних, система діагностики

Як цитувати

Yastrebenetskyi, M., & Dybach, O. (2019). Перспективи застосування технологій BIG DATA в атомній енергетиці України. Ядерна та радіаційна безпека, (2(82), 9-13. https://doi.org/10.32918/nrs.2019.2(82).02

Анотація

Big data - термін, який використовується по відношенню до безлічі різноманітних даних великого обсягу, що вимагають високої швидкості обробки. Оперування з Big data включає в себе не тільки власне дані, а й збір даних, передачу, зберігання, обробку (перетворення, обчислення, аналіз), візуалізацію і використання інформації в різних напрямках людської діяльності. Виникнення Big data є одним з кроків до оцифрування всієї інформації, використовуваної в різних сферах діяльності.

В останні роки, за кордоном, почалося застосування big data в ряді галузей промисловості, включаючи атомну енергетику. Можна припустити, що застосування Big data в найближчі роки може стати наступним революційним впровадженням цифрових технологій для АЕС. У статті наведені приклади використання big data в різних країнах для створення нових блоків і вдосконалення експлуатації діючих блоків.

Напрямки використання Big data при експлуатації енергоблоків АЕС України:

-  при передбачуваному створенні галузевої системи технічної діагностики систем, структур і компонентів АЕС;

- для вдосконалення робіт з впровадження експлуатації енергоблоків у понадпроектний термін;

-  для підвищення безпеки завдяки використанню інформації, заснованої на обробці Big data: структурованої інформації про відмови обладнання і інциденти на різних АЕС, що зберігається в міжнародних і національних базах даних; інформації, одержуваної з безпілотників, зокрема при післяаварійному моніторингу та ін.

https://doi.org/10.32918/nrs.2019.2(82).02
ARTICLE PDF

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.